La parella i el Nadal, SOS!

imatgearticleparella

Ha arribat el Nadal, llums als carrers, màgia en els ulls dels més petits, i torrons i polvorons a les sobretaules familiars. Les campanyes nadalenques ens venen dies plens d’alegria i il•lusió, però no tothom viu les festes de la mateixa manera, per a algunes parelles el gall dindi ve “massa farcit” i poden aflorar els problemes de la relació.

L’experiència, les estadístiques i la rumorologia si voleu, ens parlen d’un augment de ruptures de parella i de més separacions en aquestes dates de l’any. Tanmateix l’època nadalenca no és l’únic factor responsable, sovint hi ha conflictes latents no gestionats que han anat evolucionant fins trobar un moment de crisi per emergir. Com el virus que aprofita una baixada de defenses del cos per aparèixer, els conflictes es fan explícits en els moments que augmenten les hores de convivència, de decidir amb qui es passen les festes, què es fa, a qui es convida, què portaran el Pare Noel i els Reis Mags, si l’economia familiar permetrà tanta compra i despeses, o si es podrà fer alguna sortida especial en família.

Quan el clima de parella no és l’adequat arribar a l’entesa i prendre decisions fora de temes rutinaris i funcionals de la vida diària pot ser un problema. L’empremta de la monotonia, la falta de comunicació i el desgast en la relació poden frustrar l’expectativa idíl•lica del Nadal.

Què es pot fer si la situació és aquesta?

Primer de tot és important no perdre la calma, penseu que totes les parelles entren en crisi en una o altra etapa de la seva relació de parella. Com a positiu, afegir que les dades obtingudes de teràpies ens indiquen que les parelles que sobreviuen a una crisi queden enfortides i amb molts més recursos per afrontar la seva vida futura en comú que abans de patir la crisi. Això no vol dir que haguem d’ensopegar i caure per aprendre més, però si caiem, tenim recursos per poder-nos aixecar i continuar amb un pas encara més ferm!

Quins recursos té la parella per afrontar les dates?

La parella sap o intueix quina és la seva situació, però detectar els factors que els mantenen en aquest estat o com sortir-ne ja els resulta més complex. Aquests dies però, podeu provar a relacionar-vos entre vosaltres de forma diferent a com ho veniu fent, no es tracta d’aplaçar els problemes de parella, però sí de donar-los una perspectiva diferent. Si el que feu no funciona, per què no proveu un canvi?

Acordeu en parella un temps mort a les crítiques, a les queixes, a les recriminacions… aparqueu la comunicació negativa… és millor que compreu un joc de sobretaula de “tocat i enfonsat”, i us dediqueu a enfonsar vaixells, no a la vostra parella! Si repasseu el viscut junts trobareu motius per deixar que segueixi surant… de moment!

No cerqueu la solució (ara), deixeu d’utilitzar les solucions de sempre. Si fins el moment no han funcionat, per què us haurien de funcionar ara? En moltes ocasions la solució al problema és el problema mateix (costa d’entendre oi? Doncs els experts i la pràctica en psicologia ho ratifiquen). Quan les solucions intentades fracassen cal explorar nous recursos de la parella.

Centreu-vos en vosaltres, pensar en vosaltres com a parella encara que sembli una obvietat és necessari, dues persones amb objectius individuals que necessiten el seu espai, i alhora dues persones que han decidit compartir un projecte comú. Doneu-vos temps i cerqueu moments per compartir.

Saber dir No de forma assertiva des del respecte i l’estimació. És una bona fórmula per fer les coses fàcils aquestes festes, si ho necessiteu marqueu límits a l’excés de compromisos familiars nadalencs, sobre tot si són part del vostre problema. Pacteu a quines celebracions anar i gaudiu-ne.

Projectes per al 2015, feu en parella la vostra Carta als Reis Mags, poseu allò que us il•lusioni, què voldríeu per a la vostra relació futura de parella?… i penseu que no es ven a les botigues!

Recordeu, ningú va dir que el món de la parella fos fàcil! Gaudiu de les Festes!

Dolors Rins Anguera
Psicòloga

Article Publicat Diari de Terrassa

Publicat per Psicosalut 365 · Dolors Rins

Psicóloga Clínica en Terrassa. Especializada en Psicoterapia integradora y Psicoterapia Breve Estrategica evolucionada. Terapia de adultos - jóvenes - adolescentes - Terapia de Parejas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: