El dolor de les emocions: quan les coses no encaixen

 

portadaLes emocions no les veiem ni les palpem però hi són i les sentim, quan no les escoltem busquen la via per emergir, per fer-se presents i manifestar-se físicament, com a indicador que alguna cosa no va bé en les nostres vides.

Davant un canvi o malestar físic anem al metge, davant un malestar emocional sovint pensem que ho resoldrem amb el pas del temps i el suport de l’entorn immediat, tan de bo, però no sempre serà tan fàcil. Amb el pas del temps la càrrega emocional augmenta i es torna més feixuga o queda irresolta a l’espera d’un moment de crisi per emergir, llavors és quan escoltem a parlar de la gota que va fer vessar el vas.

Tots hem sentit emocions com la por, l’alegria, l’ansietat, la tristesa, la ràbia… són emocions naturals que ens estan dient alguna cosa del moment que vivim, entendre la funció que té l’emoció en nosaltres i en les nostres vivències ens pot ajudar a gestionar-les de forma més sana i positiva. Les emocions tenen la funció de manifestar quelcom que ens mobilitza i ens posa en contacte amb la situació que vivim, forma part de la capacitat de sentir el moment, el que està succeint, i que pot ser natural i coherent o bé pot manifestar que alguna cosa no va bé.

Les emocions positives com l’alegria, l’amor, la gratitud, l’orgull, la complaença, l’esperança, ens aporten sensacions agradables i plaents, amb beneficis de benestar que activen el nostre pensament i la nostra acció. Quan ens sentim positius tenim ganes de fer activitats, d’experimentar i de viure coses noves. En aquest estat emocional ampliem el nostre repertori de pensament i de recursos físics, psicològics i socials, que ens poden ser útils per superar possibles moments futurs de crisi. I a l’hora ens mantenen connectats amb el nostre context, contribuint al nostre desenvolupament i creixement personal.

Les emocions negatives com la por, la ràbia, la tristor, l’ansietat, tenen una repercussió a priori negativa, ens donen sensació de malestar, ens pertorben… i tanmateix tenen una funció necessària, activar els sistemes d’alerta que ens protegeixen i ens fan reaccionar, són emocions adaptatives de resposta a estímuls que rebem de l’entorn.

Quan la seva funció adaptativa no és ajustada a la situació real i detectem que la reacció emocional es desborda i s’intensifica més del que seria coherent al fet viscut, ens genera malestar i conflicte amb el que sentim. Aquest seria el cas d’una por que no ens deixa sortir de casa, agafar un avió o pujar a un ascensor, o d’una tristor que no ens passa, o un buit interior constant, o ansietat en situacions quotidianes sense entendre perquè. La intensificació de les emocions negatives provoca patiment i limitacions en l’activitat diària de la persona que les pateix.

Les emocions tenen un missatge que el nostre cos pot acabar expressant físicament. L’Organització Mundial de la Salut OMS cita el 90% de les malalties físiques com d’origen psicosomàtic, és a dir, que s’inicien a partir d’un estat psicològic que acaba manifestant una malaltia física. Es relaciona amb estils de personalitat, amb la gestió de les emocions negatives, de processos crítics, estrés, conflictes o frustracions. L’efecte és una disminució del sistema de defenses que exposa la persona a la malaltia. Ans al contrari succeeix amb les emocions positives que es relacionen amb l’activació del sistema de defenses i amb un millor afrontament emocional, que passa per l’autoconèixement i l’ampliació de recursos i repertori personal de gestió de les emocions.

Recuperar l’estat de benestar psicològic implica aprendre sobre les nostres emocions, escoltar-les, i detectar-les, i donar-nos permís per sentir-les en coherència amb el que vivim, per després deixar-les marxar.

Quan el malestar emocional no ens passa, s’intensifica i comença a interferir en el nostre funcionament diari, i els nostres recursos son insuficients per resoldre-ho sols, llavors, hem de cercar ajuda i anar al nucli que ens provoca la font del malestar.

Dolors Rins Anguera
Psicòloga

Publicat per Psicosalut 365 · Dolors Rins

Psicóloga Clínica en Terrassa. Especializada en Psicoterapia integradora y Psicoterapia Breve Estrategica evolucionada. Terapia de adultos - jóvenes - adolescentes - Terapia de Parejas.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: